Donat que ja està penjat el taller-casal d'estiu per a nens Fem un conte acordió a Espai Cultura Fundació 1859 de Sabadell, vam decidir compartir part del contingut en forma de tastet amb el taller familiar Fem una il·lustració de conte el passat divendres 28 de maig a Ravals Taller escola d'arts i oficis de Sabadell.
Per què un taller familiar? perquè encara que oferíem aquest taller de forma gratuïta, volíem donar valor a la nostra formació i donar-la a conèixer als familiars. L'objectiu que preteníem era que entenguessin que hi ha "trucs" no només a l'hora d'escriure un conte, sino també a l'hora d'il·lustrar-lo i que, erròniament del que es pensa, no es tracta de fer un dibuix relacionat amb el text i ja està. Hi ha quelcom més, hi ha una sèrie de recursos que, si els coneixes, canvien totalment la perspectiva de l'activitat. Veient els resultats, apart de passar-nos-ho bé, els assistents, nens i adults, ho van entendre a la perfecció.
Però no vull fer "spoiler". Millor us explico com va anar el taller:
Primer l'Anna va explicar-nos què és un conte i quins són els elements imprescindibles per crear una bona història i va prendre com a exemple el conte de la Caputxeta vermella de Perrault per analitzar-los. Mentres ella anava llegint en veu alta la versió original, jo anava passant les pàgines de la Caperucita Roja il·lustrada per Eric Battut. M'encanta fer servir aquest àlbum il·lustrat perquè l'il·lustrador ens dóna molta informació a nivell connotatiu i puc fer-la servir per plantejar preguntes als assistens, que és el que posteriorment vaig fer.
Caperucita Roja © Eric Battut, editorial Juventut |
Si t'interessa molt el tema, la decodificació de les imatges d'aquest conte en particular en clau psicoanalítica, et convido a llegir el post Cuentos ilustrados a prueba de bombas
I a partir d'aquí vam plantejar l'objectiu final del taller: partint de La Caputxeta vermella, els nens i nenes van decidir democràticament una escena representativa del conte per fer la seva il·lustració. Una àmplia majoria va decidir la trobada del llop amb la Caputxeta. El repte consistia doncs, en il·lustrar aquesta escena de manera "diferent", és a dir, no literalment.
Abans, però, els hi vaig explicar el procès que segueix un il·lustrador quan s'ha d'enfrontar a un encàrrec com aquest: decidir el format i no quedar-se amb la primera idea. Començar per la fase d'esbossos que consisteix en fer moltes proves per contemplar altres opcions però sense pretensions ni exigències, simplement per activar la creativitat.
Seguir aquest procès dóna resultats màgics perquè van aparèixer propostes d'allò més originals. Arribats a aquest punt, s'havien de decantar per aquella que creien era la millor i provar de fer la il·lustració definitiva "en gran", és a dir, en un paper adequat.
I aquest va ser el resultat:
Esbossos i il·lustracions definitives dels assistents d'edats compreses entre els 8 i 11 anys |
Què t'ha semblat?
Esperem haver ofert un altre punt de vista més especialitzat de la il·lustració de contes on els més petits poden comunicar molt més i donar-li una nova "lectura" als seus dibuixos.
No hay comentarios:
Publicar un comentario