lunes, 30 de diciembre de 2019

Nova entrevista a Ràdio Sabadell

Estic molt contenta de tancar l'any amb el Taller de conte il·lustrat del Museu d'art de Sabadell.

Ha costat però finalment s'ha pogut tirar endavant tal i com explico a l'entrevista que Ràdio Sabadell m'ha fet avui dilluns 30 de desembre.

Podeu escoltar en aquest link d'on va sorgir la idea de proposar aquest taller i perquè era tan necessari que els nens i nenes de Sabadell ens ajudessin a crear un conte per al Museu d'art.

Entre d'altres curiositats, com el concepte de la il·lustració, explico el que hem treballat fins ara: la creació col·lectiva del conte amb la supervisió de l'Anna Fité, el disseny i definició dels (nombrosos) personatges, i el desenvolupament de la història en imatges esquemàtiques a través de l'storyboard. 


Ah! i un avançament dels projectes que tinc en comú amb l'Anna de cara a l'any vinent. 
Tens curiositat? Escolta'm fins el final... ;)
 

Moltes gràcies a tots per fer-ho possible!

miércoles, 18 de diciembre de 2019

EL MUSEU D’ART NO TÉ CONTE
VINE A CREAR-LO AMB NOSALTRES!
Taller de conte il·lustrat a càrrec d’Anna Fité i Laia Codina


Per les festes de Nadal el Museu d’Art de Sabadell proposa aquest taller dirigit a infants entre 10  i 16 anys amb l'objectiu de crear una història col·lectiva relacionada amb el Museu d’Art de Sabadell com a institució, les seves funcions i objectius, la seva exposició permanent, l’edifici on s’ubica (la casa-fàbrica Turull), la seva història i/o els seus artistes.

A partir d’aquest argument comú, cada participant il·lustrarà de manera individual la seva versió del conte.

Es dedicaran 2 sessions de dues hores cadascuna (23 i 24 de desembre) a conèixer les parts d’un conte, per acabar inventant i escrivint un conte col·lectiu, i cinc sessions més de dues hores cadascuna (27, 30 i 31 de desembre i 2 i 3 de gener) a traduir gràficament l'argument en il·lustracions treballant el disseny de personatges, la planificació, els punts de vista i les diferents tècniques gràfiques.

L’horari serà de 11 a 13h., excepte el primer dia (23 de desembre) que es començarà les 10 h., perquè es dedicarà la primera hora a conèixer el Museu d’Art de Sabadell de la mà de la seva directora, Engràcia Torrella, per després desenvolupar una bona història entre tots. Una història que faci història!

Les places seran limitades, màxim de 12 participants, per ordre d’inscripció.


El preu general per infant és de 14 € (2 €/sessió). La inscripció cal fer-la al telèfon: 93 725 77 47 o 93 745 31 50 (Montse) o per email a mmallol@ajsabadell.cat

domingo, 27 de octubre de 2019

Nova entrevista al Diari Sabadell

Els companys del Diari Sabadell ens tornen a entrevistar. 

Quin goig llegir-nos en aquesta meravellosa entrevista realitzada per Ander Zurimendi i veure el procès de Els 7 colors de la Bet, l'àlbum il·lustrat que vaig començar després de Cigronet, amb els poemes de la Sílvia Tarragó sobre el color. L'excusa perfecta per mostrar el que pots arribar a fer amb nosaltres en el curs Creació integral d'un àlbum il·lustrat.


També pots llegir l'entrevista en suport digital clicant a l'enllaç.

Mil gràcies, Ander!!

Nova entrevista Al matí de Ràdio Sabadell


El passat divendres 11 d'octubre, coincidint amb la xerrada que teníem prevista a La Llar del llibre, la Raquel García, conductora del programa de Ràdio Sabadell Al matí, ens va fer aquesta entrevista a l'Anna i a mí per donar a conèixer el nostre curs de Creació integral d'un àlbum il·lustrat a la fundació Espai Cultura de Sabadell.

Aquesta vegada no em vaig poder desplaçar físicament però això no va ser cap impediment perquè parlèssim distesament sobre l’origen i la necessitat de plantejar aquest curs que integra creació literària i gràfica com a novetat

També vam comentar què en pensem del panorama editorial actual que afavoreix el boom de l’àlbum il·lustrat i vam donar algunes pistes del que parlarem a la xerrada informativa Vet aquí… un àlbum a la Llar del Llibre.

Si tens curiositat i vols tornar a sentir-nos, clica a l'enllaç ;)

Per a nosaltres va ser un plaer compartir tot el que sabem dels àlbums il·lustrats amb l’audiència de Ràdio Sabadell.

Una vegada més, estem molt agraïdes a la Raquel per fer-nos un forat al seu programa.



Mil gràcies!!

miércoles, 16 de octubre de 2019

Crònica xerrada "Vet aquí... un àlbum il·lustrat"

Ni les prediccions més optimistes haguessin prognosticat el gran poder de convocatòria que va tenir la nostra xerrada Vet aquí... un àlbum il·lustrat del passat divendres 11 d'octubre a la llibreria La llar del llibre de Sabadell. 
Gairebé mitja Llar del llibre ocupada per un públic d'allò més atent

Que l'àlbum il·lustrat enganxa és un fet. El per què el fa tan especial és el que vam explicar durant 1 hora i mitja a més de respondre algunes preguntes del nostre curs Creació integral d'un àlbum il·lustrat que farem a la fundació Espai cultura de Sabadell el proper dissabte 19 d'octubre.

A la primera part de la xerrada, l'Anna ens va explicar l'origen dels contes. Com a partir de la tradició oral un escriptor italià, Giambattista Basile, decideix publicar-los sota el títol El Pentamerón. Anys més tard, els recopilà l'aristòcrata francès Perrault i cent anys després els germans alemanys Grimm fins arribar a l'escriptor danès Hans Christian Andersen, considerat el pare de la literatura infantil i juvenil.
Diversos moments de la xerrada, primer l'Anna, després servidora i finalment torn de preguntes a dúo

Amb la publicació dels contes infantils neix un nou ofici, el de l'il·lustrador de contes, Randolph Caldecott, il·lustrador anglès del segle XIX, és considerat el pare de làlbum il·lustrat ja que fou el primer en analitzar i experimentar seriosament amb la relació entre text i imatge com un tot.

S'inicia l’edat daurada dels llibres infantils, període comprès entre l’última meitat del segle XIX i principis del XX, on figuren il·lustradors com Arthur Rackham, Edmund Dulac, Beatrix Potter, Richard Scarry, Maurice Sendak, Eric Carle, John Burningham, Quentin Blake, John Lawrence, Marlene Reidel, Miguel Ángel Pacheco, Asun Balzola,...

Aprofitem aquest repàs històric per mostrar una sel·lecció d'àlbums il·lustrats que ens serveixen de pretext per parlar de les possibilitats del format

Allà on viuen els monstres, de Maurice Sendak
Un conte, Marianna Coppo
La maleta, Chris Naylor-Ballesteros

, de la narrativa:
Perdut i trobat, Oliver Jeffers
Un lleó a dins, Rachel Bright i Jim Field

o de la diversitat de tècniques gràfiques:

La casa dels ratolins, Karina Schaapman (fotografia) 
El meu avi pirata, Laia Massons i Suzanna Celej (collage)

Sessió de contacontes improvisada d'Un lleó a dins

Podríem haver-nos quedat fins les tantes però La Llar del llibre havia de tancar i nosaltres també havíem de marxar. Això sí, vam estar tan agust que, amb la confiança, fins i tot se'ns va escapar alguna tafaneria... 

A tots/es els/les que vau venir: moltíssimes gràcies!!



Agraïment especial a la Isabel (Bela) Roca, responsable del departament infantil de la Llar del llibre de Sabadell, que va accedir a la nostra proposta i va trobar el forat per fer-la realitat.

lunes, 7 de octubre de 2019

Xerrada "Vet aquí... un àlbum"


Aquest divendres, a la Llar del Llibre de Sabadell, l'Anna Fité i jo us oferirem una xerrada molt instructiva sobre l'origen dels contes, què és un àlbum il·lustrat, l'ofici de l'il·lustrador de contes, per què els àlbums ens sedueixen tant, com s'estructura un àlbum il·lustrat i quines són les tendències actuals en el panorama de la LIJ.

També et convidem a fer-nos totes les preguntes que vulguis ;) 

lunes, 16 de septiembre de 2019

Creació integral d'un àlbum il·lustrat -ampliació-

Qui som i per què aquest curs és tan important


Com a seguidor del meu blog ja sabràs que, si em coneixes una miqueta, el meu tema favorit és l'àlbum il·lustrat. Des de que vaig descobrir-lo a l'Escola de la Dona allà al 2009, que no he parat d'investigar i formar-me en aquest àmbit de la LiJ.
Durant tot aquest temps m'he adonat que, malgrat ho pugui semblar, no sóc tan experta. Hi ha una part del procès de creació d'un àlbum il·lustrat que no domino, ho reconec, i és la relativa a la creació literària
Totes les formacions sobre àlbum il·lustrat que he fet i que van dirigides principalment a il·lustradors, donen per fet que també se'ns dóna bé escriure i no sempre és així. Alguns hem acabat demanant-li a una amistat que ens escrigui una història per tal de poder-la il·lustrar. De fet, Els 7 colors de la Bet va nèixer així, escrita per la Sílvia Tarragó. 
Aquesta pedreta m'ha acompanyat des de llavors i per aquest motiu era reàcia a ofertar un curs d'aquestes característiques, creia que no en sabia prou com per donar lliçons de quelcom que no sabia fer.
Vaig fer el Taller (exprés) de creación literaria de Lucía Etxebarría però, malgrat vaig aprendre moltes coses que he incorporat a les meves classes, no va ser suficient, i vaig valorar formar-me seriosament en escriptura. L'únic inconvenient és que l'oferta educativa s'allunyava del que jo buscava, quelcom més senzill i específic, aprendre a escriure contes infantils.
I com no trobava la formació ideal, postergava el moment d'ofertar un curs pel meu propi compte i així, eternament. Fins que vaig tenir una idea: i si t'associes amb una escriptora perquè s'encarregui d'aquesta part? 
Touché!
Escollir a la persona indicada no va ser tan fàcil. Volia que fos algú potent perquè el meu curs ho era però (creia que) no coneixia a ningú. Recordo haver-li demanat a la Txell Costa un llistat d'escriptors que van resultar ser massa top i que, al final no vaig haver de fer servir perquè casualitats de la vida, resulta que sí coneixia a una escriptora molt TOP: a l'Anna Fité.
L'Anna havia sigut la meva monitora de teatre. Vaig representar El vestit nou de l'emperador, adaptació de H.C. Andersen, quan tenia 10 anys i, dos anys més tard, vaig cursar els tallers de teatre de la Joventut de la Faràndula de Sabadell. 
Els nostres camins es van tornar a trobar 30 anys més tard quan al Festival de contes Vet aquí Sabadell va demanar al col·lectiu Bafarada de dibuixants sabadellencs col·laborar amb un taller d'il·lustració infantil. Em vaig oferir voluntària i quina va ser la meva sorpresa. L'Anna era la directora.
Encara que feia 3 anys que havíem reprès el contacte jo em sentia molt petiteta davant del seu extens currículum però quan li vaig fer la proposta, no s'ho va pensar ni dues vegades. Em va dir "Sí, vull". I jo més feliç que un anís :)
El món dels contes, el nostre estimat H.C Andersen, ens havia unit desde sempre i ara per fi et puc presentar el nostre curs de Creació integral d'un àlbum il·lustrat


Cada cop és més creixent l'interès entorn l'àlbum il·lustrat. Una obra literària que integra text i imatge a parts iguals en un diàleg inseparable essent la il·lustració la que aporta el significat principal de la història.

El curs explorarà el procés d’elaboració d'un àlbum il·lustrat integrant la creació literària i gràfica, i oferirà les bases per resoldre cada fase del procés des de la idea fins a la maqueta digital.


Dissabtes, del 19 d’octubre al 14 de desembre

Temporització: 8 sessions de 3 h cadascuna (24 h)
3 sessions de 3 h dedicades al text
5 sessions de 3 h dedicades a la il·lustració

Horari: d'11 a 14 h
Destinataris: majors de 18 anys

Programació:
1. El TEXT. Què volem explicar i com; què podem explicar amb paraules i què podem mostrar amb imatges? Concepte i estructura. La idea.
Sessió 01 – Plantejament (Qui som i d’on venim)
Sessió 02 – Nus (Com sortir del laberint)
Sessió 03 – Desenllaç i revisió (I van ser feliços per sempre... )
1. La IL·LUSTRACIÓ. Com desenvolupar i traduïr gràficament els personatges. La planificació de la història a partir d'una graella. El ritme, Teoria del color i tècniques gràfiques. La premaqueta digital.


Sessió 04 – Personatges


Sessió 05 Storyboard


Sessió 06 Storyboard (continuació) i composició


Sessió 07 – Paleta cromàtica i tècniques gràfiques


Sessió 08 – Tècniques gràfiques i materials (cont). La maqueta digital



Recursos i materials: cada participant haurà de dur fulls o una llibreta per anotar les explicacions, un bloc d'esbossos o carpeta DIN A3 i el seu material habitual de dibuix. 

A les successives sessions se t'informarà de les tècniques gràfiques tradicionals més utilitzades en il·lustració de contes infantils i podràs escollir quina o quines triar per donar color a algunes il·lustracions interiors. No sóc partidària de publicar un llarg llistat de material perquè te'l compris. Prefereixo aportar els meus materials perquè els provis in situ. No obstant, per provar, et recomano millor l'aquarel·la, la tinta o els llapis de colors que són tècniques més ràpides. A partir d'aquí segur que trobaràs alguna que et funcioni millor a l'hora d'aplicar el color.

Com hauràs vist, les sessions dedicades a la il·lustració són més nombroses que les dedicades a la creació literària però no és requisit indispensable saber dibuixar. De fet, es pot il·lustrar de moltes maneres i no totes passen forçosament per tenir destresa amb el llapis. Ajuda molt tenir curiositat, cultura visual, imaginació, creativitat i moltes ganes de jugar i experimentar. 



T'atreveixes?





INSCRIPCIONS 
Cal inscripció prèvia, bé trucant per telèfon al 93 725 95 22 o escrivint un  correu a espaicultura@fundaciosabadell.cat

Preu: 200 €



Si vols rebre més informació escriu-me o suscriu-te al blog.

viernes, 6 de septiembre de 2019

Creació integral d'un àlbum il·lustrat




Dissabtes, del 19 d’octubre al 14 de desembre

El curs -impartit per Anna Fité, periodista, guionista i escriptora de literatura infantil i juvenil, i Laia Codina, il·lustradora i professora de dibuix- explora el procés d'elaboració d'un àlbum il·lustrat integrant la creació literària i gràfica, oferint les bases per resoldre cada fase del procès des de la idea inicial fins a la maqueta digital.

Es combinarà la teoria i la pràctica per acompanyar a cada participant en aquest itinerari de creació d’un conte, atenint-nos al concepte d’àlbum il·lustrat - equilibri entre text i imatge a parts iguals-, amb la coherència i qualitat necessàries per presentar-lo a editorials, convocatòries de premis, o optar per l'autopublicació.

Durada: 8 sessions de 3 hores
Horari: d'11 a 14 h
Destinataris: majors de 18 anys
Places disponibles: 15


 INSCRIPCIONS 

Cal inscripció prèvia, bé trucant per telèfon al 93 725 95 22 o escrivint un  correu a espaicultura@fundaciosabadell.cat

Preu: 200 €



Si vols rebre més informació escriu-me o suscriu-te al blog. 


sábado, 3 de agosto de 2019

Entrevista al Diari de Sabadell

Arran de l'entrevista a Ràdio Sabadell que el Diari de Sabadell també ens volia conèixer. 
El resultat és aquesta meravellosa entrevista acompanyada de la meva il·lustració on una nena desplega, tota orgullosa, el seu conte acordió. 

I nosaltres estem encantades de sortir publicades tant en paper com en digital ;)

Mil gràcies, Guillem!!

martes, 2 de julio de 2019

Entrevista Al Matí de Ràdio Sabadell

El passat dilluns 17 de juny, la Raquel García conductora del programa de Ràdio Sabadell Al matí ens va fer aquesta entrevista a l'Anna Fité i a mí per donar a conèixer el taller Il·lustrem un conte acordió a l'Espai Cultura Sabadell.
Il·lustradora i escriptora a la cabina de Ràdio Sabadell

Durant 13 minuts ens ha donat temps d'explicar en què consisteix el taller, de quina manera l'hem estructurat, com va sorgir la idea i qui va enredar a qui, entre d'altres coses...
I com no vull fer-te spoiler, serà millor que li donis al Play 

Què t'ha semblat? No se'm noten els nervis, oi? M'està agradant això de parlar davant d'un micro...

Nosaltres, una vegada més, estem molt agraïdes a la Raquel i al Pau per l'oportunitat.
Mil gràcies!!

viernes, 14 de junio de 2019

Il·lustrem un conte acordió


Taller infantil de creació col·lectiva d’un conte amb final propi, des del text a les il·lustracions amb l’original format del llibre acordió.
Aprendrem com inventar un conte: l’argument, els personatges i el final sorprenent... I ens endinsarem en el món de la il·lustració utilitzant diversitat de tècniques com ara les ceres, les tèmperes, l'estampació, el collage..., per descobrir com podem explicar la nostra història amb dibuixos fets per nosaltres mateixos.
Curs impartit per l'Anna Fité, guionista i escriptora de literatura infantil i juvenil, i la Laia Codina, il·lustradora i professora de dibuix.
Durada: 5 sessions de 2’5 h cadascuna (12’5 h): 2 sessions dedicades al text i 3 sessions a la il·lustració.
Horari: d'11 a 13:30 h.
Edats: de 8 a 12 anys.

 INSCRIPCIONS 
Cal inscripció prèvia, que es realitza de forma presencial a la recepció de l’Espai Cultura, en horari d’obertura i atenció al públic. Podeu reservar plaça per correu a espaicultura@fundaciosabadell.cat o per telèfon al 93 725 95 22
Preu: 100 €. El preu del curs inclou els materials.