miércoles, 16 de octubre de 2019

Crònica xerrada "Vet aquí... un àlbum il·lustrat"

Ni les prediccions més optimistes haguessin prognosticat el gran poder de convocatòria que va tenir la nostra xerrada Vet aquí... un àlbum il·lustrat del passat divendres 11 d'octubre a la llibreria La llar del llibre de Sabadell. 
Gairebé mitja Llar del llibre ocupada per un públic d'allò més atent

Que l'àlbum il·lustrat enganxa és un fet. El per què el fa tan especial és el que vam explicar durant 1 hora i mitja a més de respondre algunes preguntes del nostre curs Creació integral d'un àlbum il·lustrat que farem a la fundació Espai cultura de Sabadell el proper dissabte 19 d'octubre.

A la primera part de la xerrada, l'Anna ens va explicar l'origen dels contes. Com a partir de la tradició oral un escriptor italià, Giambattista Basile, decideix publicar-los sota el títol El Pentamerón. Anys més tard, els recopilà l'aristòcrata francès Perrault i cent anys després els germans alemanys Grimm fins arribar a l'escriptor danès Hans Christian Andersen, considerat el pare de la literatura infantil i juvenil.
Diversos moments de la xerrada, primer l'Anna, després servidora i finalment torn de preguntes a dúo

Amb la publicació dels contes infantils neix un nou ofici, el de l'il·lustrador de contes, Randolph Caldecott, il·lustrador anglès del segle XIX, és considerat el pare de làlbum il·lustrat ja que fou el primer en analitzar i experimentar seriosament amb la relació entre text i imatge com un tot.

S'inicia l’edat daurada dels llibres infantils, període comprès entre l’última meitat del segle XIX i principis del XX, on figuren il·lustradors com Arthur Rackham, Edmund Dulac, Beatrix Potter, Richard Scarry, Maurice Sendak, Eric Carle, John Burningham, Quentin Blake, John Lawrence, Marlene Reidel, Miguel Ángel Pacheco, Asun Balzola,...

Aprofitem aquest repàs històric per mostrar una sel·lecció d'àlbums il·lustrats que ens serveixen de pretext per parlar de les possibilitats del format

Allà on viuen els monstres, de Maurice Sendak
Un conte, Marianna Coppo
La maleta, Chris Naylor-Ballesteros

, de la narrativa:
Perdut i trobat, Oliver Jeffers
Un lleó a dins, Rachel Bright i Jim Field

o de la diversitat de tècniques gràfiques:

La casa dels ratolins, Karina Schaapman (fotografia) 
El meu avi pirata, Laia Massons i Suzanna Celej (collage)

Sessió de contacontes improvisada d'Un lleó a dins

Podríem haver-nos quedat fins les tantes però La Llar del llibre havia de tancar i nosaltres també havíem de marxar. Això sí, vam estar tan agust que, amb la confiança, fins i tot se'ns va escapar alguna tafaneria... 

A tots/es els/les que vau venir: moltíssimes gràcies!!



Agraïment especial a la Isabel (Bela) Roca, responsable del departament infantil de la Llar del llibre de Sabadell, que va accedir a la nostra proposta i va trobar el forat per fer-la realitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario